FAQ

Wat zijn de grootste verschillen met de vorige samenstelling?

Vitelma® Smeren 250g (38% vet) en Vitelma Light Smeren (25% vet)

Door een nog betere keuze en verhouding van de basisingrediënten hebben de Vitelma smeerreferenties een nog betere vetzuursamenstelling:

Vetzuursamenstelling:
  • Het gehalte aan verzadigd vet ligt lager dan in de voorgaande receptuur.
  • Het gehalte aan onverzadigd vet ligt hoger dan in de voorgaande receptuur.
  • Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehaltes.
  • De hoeveelheid omega-3 in de Vitelma smeerreferenties ligt gemiddeld 50% hoger dan in de voorgaande receptuur.
Vitaminen:
  • De producten bevatten de vitaminen A, D en E.
Mineralen:
  • De producten bevatten de mineralen jood, selenium en zink, waarbij een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g vetstof (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) een inname van minimum 15% verzekert ten opzichte van de RI (Referentie inname) van deze mineralen.

Vitelma® Bakken en Braden in vlootje

Door een nog betere keuze en verhouding van de basisingrediënten hebben de Vitelma bakken en braden een ideale vetzuursamenstelling.

Vetzuursamenstelling:
  • Deze vetstof past steeds in een evenwichtige en gevarieerde voeding, want het bevat maximum 1/3 verzadigd vet op totaal vetgehalte.
Vitaminen:
  • De referentie bevatten de vitaminen A, D en E.
Mineralen:
  • De mineralen jood, selenium en zink werden niet meer toegevoegd aan de Vitelma Bakken en Braden.
Is Vitelma Bakken en Braden vloeibaar nog steeds te verkrijgen?

Neen, Vitelma Bakken en Braden in fles is niet meer te verkrijgen. U kunt echter nog steeds genieten van de Vitelma Bakken en Braden in vlootje met haar ideale vetzuursamenstelling.

Zijn de lekkere Vitelma producten gezond en zijn ze geschikt binnen een gezonde levensstijl?

Ja, ze bevatten:

  • Een goede vetzuursamenstelling: weinig verzadigde vetzuren
  • Weinig zout of zoutloos (Vitelma® essentials Light Smeren)
  • Vitaminen (A,D en E) en mineralen (jood, seleen en zink in Vitelma smeren en Vitelma Light smeren)
Wat is de functie van vet?

Vet in de voeding heeft een aantal functies:

  • Het is een belangrijke energieleverancier;
  • Het geeft smaak aan de voeding;
  • Het levert essentiële vetzuren (vetzuren die we alleen via de voeding kunnen opnemen en het lichaam niet zelf kan maken);
  • Het bevat de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K.

Lichaamsvet is een efficiënte energiereserve, het isoleert warmte en beschermt kwetsbare organen. Vet is dus nodig.

Wat is een essentieel vetzuur?

Essentiële vetten zijn onverzadigde vetten die door het lichaam niet kunnen aangemaakt worden, maar essentieel zijn voor de ontwikkeling of het goed functioneren van het lichaam. Het zijn belangrijke bestanddelen van onze lichaamscellen, vooral van het zenuwstelsel (hersenen, netvlies, …). Ze spelen een fundamentele rol in de groei en ontwikkeling van kinderen.

De essentiële vetten zijn de omega-6 vetzuren (linolzuur) en omega 3 vetzuren (alfa-linoleenzuur, EPA, DHA)

Welk soort omega 3 is aanwezig in de Vitelma referenties en welke functie heeft dit?

De omega 3 die erin aanwezig is alfa-linoleenzuur en is afkomstig van de gebruikte basisingrediënten koolzaadolie en lijnzaadolie.

Functie van alfa-linoleenzuur:

  • Een essentieel vetzuur dat niet door ons eigen lichaam kan aangemaakt worden en dat we via de voeding moeten innemen
  • Alfa-linoleenzuur draagt bij tot het behoud van normale cholesterolwaarden

Het (geclaimde) nutritionele of fysiologische effect wordt bereikt met een dagelijkse inname van 2g alfa-linoleenzuur.

Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® smeren (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) bevat 0,9 g alfa-linoleenzuur. 
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® Light smeren (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) bevat 0,6 g alfa-linoleenzuur. 
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® Kids smeren (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) bevat 0,8 g alfa-linoleenzuur.

Andere bronnen van alfa-linoleenzuur: lijnzaad-, koolzaad-, walnoten- en sojaolie & noten

Bij de Vitelma Kids zijn de aanwezige essentiële vetzuren omega 3 (alfa-linoleenzuur) en omega 6 (linolzuur) nodig voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen.

Wat zijn onverzadigde vetzuren?

De vetten worden onderverdeeld in verzadigde (slechte) en onverzadigde (goede) vetzuren. De onverzadigde vetzuren kunnen op hun beurt nog eens opgesplitst worden in mono- en polyonverzadigde vetzuren. 

Het vervangen van verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren draagt bij tot de instandhouding van normale bloedcholesterolwaarden.

Wat is het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet?

Niet alleen het totale vetgehalte speelt een rol. Ook de verhouding tussen verzadigd en onverzadigd vet. De verzadigde vetzuren zijn de slechte vetzuren en de onverzadigde vetzuren zijn de goede vetzuren. Plantaardige voedingsmiddelen - zoals soja en noten - zijn over het algemeen rijk aan mono- en poly-onverzadigde vetzuren. Dierlijke voedingsmiddelen - zoals roomboter, vlees, vleeswaren, melk en melkproducten - bevatten over het algemeen meer verzadigde vetzuren.

Wat is de invloed van verzadigd en onverzadigd vet op het cholesterolgehalte?

Traditioneel wordt bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte een voeding aanbevolen die weinig verzadigde vetzuren en cholesterol bevat én rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren.

Verzadigde vetzuren zijn vooral terug te vinden in vlees en dierlijke producten zoals roomboter en vette melkproducten. Door de verzadigde vetten in de voeding te vervangen door de onverzadigde vetten, zullen de cholesterolwaarden in het bloed beter in stand gehouden worden. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn hoofdzakelijk terug te vinden in plantaardige oliën, noten en vette vissoorten.

Welke functie hebben de toegevoede mineralen in Vitelma smeren en Vitelma light smeren?

Jood:

  • Draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel
  • Draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme (normaal energiebehoud)
  • Draagt bij tot het behoud van een normale huid
  • Draagt bij tot de normale productie van schildklierhormonen en normale werking van de schildklier

Seleen:

  • Draagt bij tot een normale functie van het afweersysteem (immuunsysteem)
  • Draagt bij tot het behoud van normaal haar en nagels
  • Draagt bij tot een normale schildklierfunctie

Zink:

  • Draagt bij tot het behoud van normale botten
  • Draagt bij tot een normaal vitamine A metabolisme
  • Draagt bij tot een normale eiwitaanmaak
  • Draagt bij tot het behoud van normaal haar, nagels en huid
  • Draagt bij tot het behoud van normaal zicht
  • Draagt bij tot een normale functie van het immuunsysteem
  • Draagt bij tot een normaal koolhydraatmetabolisme
  • Draagt bij tot een normale cognitieve functie (= functie in de hersenen die instaat voor de kennis die we hebben)
Welke functie hebben de toegevoegde vitaminen in de Vitelma referenties?

Vitamine A:

  • Draagt bij tot een normaal ijzermetabolisme
  • Draagt bij tot het behoud van een normale huid en zicht
  • Draagt bij tot een normale functie van het immuunsysteem

Vitamine D:

  • Draagt bij tot een normale absorptie van calcium en fosfor
  • Draagt bij tot normale bloedcalciumwaarden
  • Draagt bij tot een normale werking van spieren
  • Vitamine D bij kinderen is belangrijk voor de normale groei en ontwikkeling van het beendergestel.

Vitamine E:

  • Anti-oxidant: beschermt je lichaamscellen tegen oxidatie
Waarom werden de vitaminen en mineralen toegevoegd?

Een gemiddeld dagelijks verbruik (= 20 g, de hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) van Vitelma® producten geeft een inname van (min.) 15% van de RI van de genoemde vitaminen en mineralen. 

Vitamine A en D: 

Het is bij wet verplicht om vitamine A en D toe te voegen. (RI: vit. A: 800µg/dag; vitamine D: 5µg/dag) (RI: referentie inname) 

Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 22% van de RI (referentie inname) voor vit A. 

Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 30% van de RI (referentie inname) voor vit D. 

Vitamine E (ADH: 12mg/dag):

  • Vetstoffen zijn een belangrijke bron van vitamine E
  • De margarines bevatten poly-onverzadigde vetzuren
  • Vitamine E gaat de oxidatie ervan tegen

Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 33% van de RI (Referentie inname) voor vit E.

Natuurlijke bronnen: voornamelijk aanwezig in plantaardige oliën

Jood (ADH: 150µg/dag):

Volgens het nationaal Voedings- en gezondheidsplan is er een tekort of sub-optimale inname van jood via de voeding bij de algemene bevolking. 

Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 20% van de RI (referentie inname) voor jood. 

Natuurlijke bronnen: Komt van nature voor in zeewater, aarde en drinkwater. Op die manier komt het terecht in zeevis, groenten en melkproducten. 

Seleen (ADH: 55µg/dag):

In België schommelen de innamen tussen 30 en 60µg/dag. Volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (versie 2009) komen toestanden van grenstekorten aan selenium veel vaker voor.

Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 15% van de RI (referentie inname) voor seleen.

Natuurlijke bronnen: De hoeveelheid seleen aanwezig in het product hangt af van de hoeveelheid aanwezig in de bodem. Granen zijn rijker dan groenten. Ook aanwezig in zuivelproducten waaronder ook boter, orgaanvlees, vis en schelpdieren. 

Zink (ADH: 10mg/dag):

In België zijn geen exacte waarden van zinkinname gekend. EFSA (European Food Safety Authority) heeft wel in een aantal Europese landen gemiddelde waarden van zinkinname via de voeding verzameld. Voor mannen lag dit rond 13mg/dag en voor vrouwen rond 9 mg/dag.

Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 15% van de RI (referentie inname) voor zink.

Natuurlijke bronnen: vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst.

Zit er lactose en koemelkeiwitten in de Vitelma producten?

Vitelma® Light Smeren bevat geen melkbestanddelen. De Vitelma® smeren en Vitelma® Bakken en Braden in vlootje bevatten wel magere melkpoeder.

Welke oliesoorten zitten in de producten?

Koolzaadolie, lijnzaadolie, palmolie, palmpitolie, kokosolie, zonnebloemolie in wisselende verhoudingen.

Percentages worden niet doorgegeven omwille van het receptgeheim.

Wat is het verschil tussen palmolie en palmpitolie?

Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm.

Palmpitolie is plantaardige olie die wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten van de oliepalm. Palmpitolie heeft andere karakteristieke eigenschappen dan palmolie die van dezelfde vruchten komt.

Waarom wordt palmolie gebruikt in de Vitelma referenties?

Palmolie is een plantaardig vet dat functioneel noodzakelijk is om een vastere structuur te geven aan het product. Het is immers rijker aan verzadigde vetten. 

Mochten er geen of te weinig verzadigde vetzuren in het product aanwezig zijn, dan zou het product geen vaste structuur hebben. De verzadigde vetzuren zijn van nature aanwezig in alle verschillende types oliën en vooral in de dierlijke vetten. 

Het is waar dat we de hoeveelheid verzadigde vetzuren in onze voeding moeten beperken. Men spreekt over een ‘goede vetzuursamenstelling’ in een voedingsmiddel als deze maximum 1/3 verzadigd vet op totaal vet bevat. 

Dit is zo voor alle Vitelma® producten. Het is effectief belangrijk om een goed evenwicht te hebben tussen verzadigd en onverzadigd vet. Het is wetenschappelijk bewezen dat de vervanging van verzadigde vetten in de voeding door onverzadigde vetten bijdraagt tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Vitelma® producten hebben niet alleen een optimale vetzuursamenstelling, ze bevatten bovendien omega 3-vetzuren. Deze producten passen dus perfect in een gezonde voeding.

Is de palmolie die gebruikt wordt duurzaam?
De Groep Vandemoortele, die Vitelma® margarines produceert en commercialiseert is lid van de « Round Table on Sustainable Palm Oil » (RSPO). Dit is een onafhankelijke organisatie die samen met zijn leden streeft naar meer duurzame productie en gebruik van palmolie (zowel op ecologisch, als op sociaal vlak) in alle schakels van de keten.

We noemen het ‘Sustainable Palm Oil’ of RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil). Dit betekent onder meer dat de palmolie afkomstig is van plantagebomen, en niet gewonnen wordt door het kappen van het tropisch regenwoud. Daarnaast moeten de leveranciers nog aan andere criteria voldoen met betrekking tot duurzaamheid (meer in de sociale context en de milieucontext): zoals correcte verloning voor de arbeiders, geen kinderarbeid inzetten en dergelijke meer. Alle criteria zijn te vinden op de website van RSPO.

Er zijn twee manieren om aan die duurzaamheid te voldoen: ofwel via het aankopen van certificaten, ofwel via het aankopen van de gecertificeerde palmolie.

Het principe van certificaten valt onder toezicht van Greenpalm, en is te vergelijken met het aankopen van groene stroom (energie) certificaten. Door een palmcertificaat aan te kopen, sta je garant dat er ergens in de wereld die hoeveelheid palm op een duurzame manier geproduceerd wordt.

Het tweede systeem, namelijk het aankopen van de gecertificeerde palm zelf, staat onder toezicht van RSPO. Door het volgen van dit systeem garandeert de producent dat de RSPO-palm ook werkelijk in het bedrijf binnenkomt. Hierbinnen zijn er ook weer twee pistes: ofwel het massabalans systeem, ofwel het gesegregeerd systeem. Indien hierbij het massabalans principe gevolgd wordt, dan moet het bedrijf kunnen aantonen dat de hoeveelheid RSPO-palm dat het aankoopt, overeenstemt met de hoeveelheid RSPO-palm dat het verkoopt op bedrijfsniveau (niet op productniveau). Indien het -strengere- gesegregeerde principe gevolgd wordt, moet het bedrijf kunnen aantonen dat de hoeveelheid RSPO-palm dat het aangekocht heeft, overeenstemt met de hoeveelheid RSPO-palm dat in het product zit, die het RSPO-label met betrekking tot certificeerde duurzame palm op de verpakking en in communicatie mag maken.

De organisatie moet duurzame palmolie aanleveren en de principes van de RSPO volgen. Deze principes zijn: groene palm en massabalans. Het label ‘groene palm’ is een uitwisselingsprogramma van certificaten dat ontworpen is om het milieuprobleem en de sociale problemen gecreëerd door de productie van palmolie aan te pakken. Greenpalm website. Het principe van de massabalans is een logistiek model dat er administratief over waakt dat de handel van gecertificeerde palmolie en afgeleiden voldoet aan de RSPO normen en dit gedurende de volledige productieketen.
Wat is het kalium- en fosforgehalte in de producten?
Product Kalium (mg/100g)  Fosfor (mg/100g)
Vitelma® essentials Smeren, 38% vet 106 sporen
Vitelma® essentials Light Smeren, 25% vet 156 sporen
Vitelma® essentials Bakken en Braden, vlootje  10 6
Is er een verschil tussen de Vitelma porties die we gekregen hebben in het ziekenhuis en de referenties in de supermarkt?
Ja. In de Vitelma® Smeren 38% vet is er 0.2g Natrium/100g aanwezig in de 250g verpakking maar niet in de individuele porties.

Reden: Uit consumentenonderzoek blijkt dat consumenten vooral kiezen voor smaak in een margarine maar toch niet willen inboeten op gezondheid. Vitelma® wil daar dan ook aan tegemoetkomen. Differentiatie in smaak is enkel mogelijk door een ideale combinatie tussen smaakaroma's & zout.
  • Er wordt 0.2g Na/100g toegevoegd.
  • Dit komt neer op 40 mg Na/20g margarine (20g = 4 besmeerde boterhammen).
  • Geringe aanbreng van natrium! Past nog steeds binnen een gezonde voeding en is geschikt voor mensen die op hun zoutgehalte willen letten.
Vitelma® Light Smeren bevat 0g natrium/100g product en is dus zoutloos.

De Vitelma® porties worden vooral verkocht aan ziekenhuizen en/of rusthuizen waar ze deze willen kunnen gebruiken voor verschillende diëten. Vandaar dat Vandemoortele ervoor gekozen heeft om aan de Vitelma® Smeren 38% vet (porties van 20 g) geen zout toe te voegen. De verpakking van de porties is dan ook verschillend.
Waarom is er sprake van porties van 10 g en van 20 g? Wat is het verschil?
20g = gemiddeld dagelijks verbruik vetstoffen

In België wordt het gemiddeld dagelijks verbruik van vetstoffen (margarines, minarines en andere vetstoffen om te smeren of voor bakken en braden) in de wet vastgesteld op 20 g per dag. Deze hoeveelheid is gelijk aan de hoeveelheid vetstoffen voor 4 besmeerde sneden brood.

10 g = eetmoment

De portie van 10 g wordt gebruikt in het kader van de RI informatie. De RI informatie wordt gegeven per eetmoment / moment van consumptie (en dus niet over een dag). Voor vetstoffen (margarines, minarines en andere vetstoffen om te smeren of voor bakken en braden) werd de hoeveelheid vastgesteld op een portie van10 g per eetmoment. Deze hoeveelheid is gelijk aan hoeveelheid vetstoffen voor 2 besmeerde sneden brood. Deze hoeveelheid werd vastgesteld door de Europese beroepsvereniging IMACE.
Wat is RI?

Referentie-inname’ (RI) geeft aan hoeveel 1 portie van een bepaald voedingsmiddel bijdraagt aan energie (in kcal) en aan belangrijke voedingsstoffen.

Het is een richtwaarde voor een gezond persoon met een gemiddeld gewicht en een gemiddelde fysieke activiteit. De ’RI' op een etiket zijn gebaseerd op de waarden voor een volwassen vrouw, omdat deze de gemiddelde behoeften van de meerderheid van de bevolking het dichtst benadert.

Gezondheid

De producten van Vitelma zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook essentiële Omega 3-vetzuren, die perfect passen binnen een gezonde levensstijl.

Lekker gezond dus!