Neen, Vitelma Bakken en Braden in fles is niet meer te verkrijgen. U kunt echter nog steeds genieten van de Vitelma Bakken en Braden in vlootje met haar ideale vetzuursamenstelling.
Ja, ze bevatten:
Vet in de voeding heeft een aantal functies:
Lichaamsvet is een efficiënte energiereserve, het isoleert warmte en beschermt kwetsbare organen. Vet is dus nodig.
Essentiële vetten zijn onverzadigde vetten die door het lichaam niet kunnen aangemaakt worden, maar essentieel zijn voor de ontwikkeling of het goed functioneren van het lichaam. Het zijn belangrijke bestanddelen van onze lichaamscellen, vooral van het zenuwstelsel (hersenen, netvlies, …). Ze spelen een fundamentele rol in de groei en ontwikkeling van kinderen.
De essentiële vetten zijn de omega-6 vetzuren (linolzuur) en omega 3 vetzuren (alfa-linoleenzuur, EPA, DHA)
De omega 3 die erin aanwezig is alfa-linoleenzuur en is afkomstig van de gebruikte basisingrediënten koolzaadolie en lijnzaadolie.
Functie van alfa-linoleenzuur:
Het (geclaimde) nutritionele of fysiologische effect wordt bereikt met een dagelijkse inname van 2g alfa-linoleenzuur.
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® smeren (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) bevat 0,9 g alfa-linoleenzuur.
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® Light smeren (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) bevat 0,6 g alfa-linoleenzuur.
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® Kids smeren (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) bevat 0,8 g alfa-linoleenzuur.
Andere bronnen van alfa-linoleenzuur: lijnzaad-, koolzaad-, walnoten- en sojaolie & noten
Bij de Vitelma Kids zijn de aanwezige essentiële vetzuren omega 3 (alfa-linoleenzuur) en omega 6 (linolzuur) nodig voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen.
De vetten worden onderverdeeld in verzadigde (slechte) en onverzadigde (goede) vetzuren. De onverzadigde vetzuren kunnen op hun beurt nog eens opgesplitst worden in mono- en polyonverzadigde vetzuren.
Het vervangen van verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren draagt bij tot de instandhouding van normale bloedcholesterolwaarden.
Niet alleen het totale vetgehalte speelt een rol. Ook de verhouding tussen verzadigd en onverzadigd vet. De verzadigde vetzuren zijn de slechte vetzuren en de onverzadigde vetzuren zijn de goede vetzuren. Plantaardige voedingsmiddelen - zoals soja en noten - zijn over het algemeen rijk aan mono- en poly-onverzadigde vetzuren. Dierlijke voedingsmiddelen - zoals roomboter, vlees, vleeswaren, melk en melkproducten - bevatten over het algemeen meer verzadigde vetzuren.
Traditioneel wordt bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte een voeding aanbevolen die weinig verzadigde vetzuren en cholesterol bevat én rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
Verzadigde vetzuren zijn vooral terug te vinden in vlees en dierlijke producten zoals roomboter en vette melkproducten. Door de verzadigde vetten in de voeding te vervangen door de onverzadigde vetten, zullen de cholesterolwaarden in het bloed beter in stand gehouden worden. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn hoofdzakelijk terug te vinden in plantaardige oliën, noten en vette vissoorten.
Jood:
Seleen:
Zink:
Vitamine A:
Vitamine D:
Vitamine E:
Een gemiddeld dagelijks verbruik (= 20 g, de hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) van Vitelma® producten geeft een inname van (min.) 15% van de RI van de genoemde vitaminen en mineralen.
Vitamine A en D:
Het is bij wet verplicht om vitamine A en D toe te voegen. (RI: vit. A: 800µg/dag; vitamine D: 5µg/dag) (RI: referentie inname)
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 22% van de RI (referentie inname) voor vit A.
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 30% van de RI (referentie inname) voor vit D.
Vitamine E (ADH: 12mg/dag):
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 33% van de RI (Referentie inname) voor vit E.
Natuurlijke bronnen: voornamelijk aanwezig in plantaardige oliën
Jood (ADH: 150µg/dag):
Volgens het nationaal Voedings- en gezondheidsplan is er een tekort of sub-optimale inname van jood via de voeding bij de algemene bevolking.
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 20% van de RI (referentie inname) voor jood.
Natuurlijke bronnen: Komt van nature voor in zeewater, aarde en drinkwater. Op die manier komt het terecht in zeevis, groenten en melkproducten.
Seleen (ADH: 55µg/dag):
In België schommelen de innamen tussen 30 en 60µg/dag. Volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (versie 2009) komen toestanden van grenstekorten aan selenium veel vaker voor.
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 15% van de RI (referentie inname) voor seleen.
Natuurlijke bronnen: De hoeveelheid seleen aanwezig in het product hangt af van de hoeveelheid aanwezig in de bodem. Granen zijn rijker dan groenten. Ook aanwezig in zuivelproducten waaronder ook boter, orgaanvlees, vis en schelpdieren.
Zink (ADH: 10mg/dag):
In België zijn geen exacte waarden van zinkinname gekend. EFSA (European Food Safety Authority) heeft wel in een aantal Europese landen gemiddelde waarden van zinkinname via de voeding verzameld. Voor mannen lag dit rond 13mg/dag en voor vrouwen rond 9 mg/dag.
Een gemiddeld dagelijks verbruik van 20 g Vitelma® producten (hoeveelheid voor 4 besmeerde sneden brood) geeft een inname van min 15% van de RI (referentie inname) voor zink.
Natuurlijke bronnen: vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst.
Vitelma® Light Smeren bevat geen melkbestanddelen. De Vitelma® smeren en Vitelma® Bakken en Braden in vlootje bevatten wel magere melkpoeder.
Koolzaadolie, lijnzaadolie, palmolie, palmpitolie, kokosolie, zonnebloemolie in wisselende verhoudingen.
Percentages worden niet doorgegeven omwille van het receptgeheim.
Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm.
Palmpitolie is plantaardige olie die wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten van de oliepalm. Palmpitolie heeft andere karakteristieke eigenschappen dan palmolie die van dezelfde vruchten komt.
Palmolie is een plantaardig vet dat functioneel noodzakelijk is om een vastere structuur te geven aan het product. Het is immers rijker aan verzadigde vetten.
Mochten er geen of te weinig verzadigde vetzuren in het product aanwezig zijn, dan zou het product geen vaste structuur hebben. De verzadigde vetzuren zijn van nature aanwezig in alle verschillende types oliën en vooral in de dierlijke vetten.
Het is waar dat we de hoeveelheid verzadigde vetzuren in onze voeding moeten beperken. Men spreekt over een ‘goede vetzuursamenstelling’ in een voedingsmiddel als deze maximum 1/3 verzadigd vet op totaal vet bevat.
Dit is zo voor alle Vitelma® producten. Het is effectief belangrijk om een goed evenwicht te hebben tussen verzadigd en onverzadigd vet. Het is wetenschappelijk bewezen dat de vervanging van verzadigde vetten in de voeding door onverzadigde vetten bijdraagt tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Vitelma® producten hebben niet alleen een optimale vetzuursamenstelling, ze bevatten bovendien omega 3-vetzuren. Deze producten passen dus perfect in een gezonde voeding.
Product | Kalium (mg/100g) | Fosfor (mg/100g) |
---|---|---|
Vitelma® essentials Smeren, 38% vet | 106 | sporen |
Vitelma® essentials Light Smeren, 25% vet | 156 | sporen |
Vitelma® essentials Bakken en Braden, vlootje | 10 | 6 |
Referentie-inname’ (RI) geeft aan hoeveel 1 portie van een bepaald voedingsmiddel bijdraagt aan energie (in kcal) en aan belangrijke voedingsstoffen.
Het is een richtwaarde voor een gezond persoon met een gemiddeld gewicht en een gemiddelde fysieke activiteit. De ’RI' op een etiket zijn gebaseerd op de waarden voor een volwassen vrouw, omdat deze de gemiddelde behoeften van de meerderheid van de bevolking het dichtst benadert.
De producten van Vitelma zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook essentiële Omega 3-vetzuren, die perfect passen binnen een gezonde levensstijl.
Lekker gezond dus!